fbpx

Workshop  Lean in de zorg

 

“Er komt een patient bij de dokter…en dan?”

Tijdens deze workshop maakt u kennis met lean. Door het spelen van het lean zorgspel ‘Wie is hier de patiënt?’ beleeft u de mogelijkheden van verbetering van processen in de zorg. U ervaart zelf de verspillingen in zowel het patiëntproces als het administratieve proces. De hele keten doet mee, inclusief de zorgverzekeraar.

 

Doel van deze inspirerende en leerzame sessie:

 • Kennis maken met lean, de principes en leantechnieken;
 • Het leren zien van verspilling;
 • Procesgericht leren denken;
 • Het realiseren van kwaliteit en efficiëntie door zelf te verbeteren.

 

Programma:

 • Theorie lean: de leanprincipes, de leantechnieken en het leren zien van verspilling;
 • Spelen van het zorgspel, dat is ontwikkeld door het UMC Utrecht en Q4All, waarin de leanprincipes worden ervaren.

 

Resultaat:

 • U heeft inzicht waar in een zorgproces de verspillingen kunnen zitten;
 • U weet wat lean betekent en bent in staat dit direct toe te passen in uw eigen organisatie;
 • U kent methoden om plezieriger en efficiënter samen te werken.

 

Voor wie:

 • Deze workshop is bedoeld voor teams in de zorg, zowel care als cure, verpleegkundigen en verzorgenden, paramedici, artsen, administratieve medewerkers en management.

 

Groepsgrootte:

 • 8-12 personen

 

Tijd:

 • 1 dagdeel van 3,5 uur, aanvangstijd in overleg

Locatie:

 • Wij geven de workshop bij u op de locatie of op een locatie naar uw keuze.

 

Investering:

 • € 1.175,- incl. begeleiding door een ervaren leantrainer, materialen, exclusief BTW, locatiekosten en reiskosten;
 • Voor meerdere trainingen en train-de-trainer mogelijkheden  maken wij graag een aanbieding op maat.

Reinier de Graaf Ziekenhuis

Het Lean zorgspel “Wie is hier de patient?” zet binnen een groep just in time de klokken gelijk als het gaat om samen leren.

Het willen weten wat de klant wil, de gevolgen van batchgewijs werken aanpakken en het elimineren van verspillingen. Allemaal mindsets die op ludieke wijze de revue passeren. Voorheen lieten we deze inzichten landen door een spel waarmee de link naar de zorg lastig te leggen viel. Dit vroeg van deelnemers een groot inbeeldingsvermogen. Dit spel is juist een feest der herkenning en biedt genoeg aanknopingspunten voor eigen werk in de zorg, waar dan ook. Het lokt de begeleiders ook uit om steeds de link naar de dagelijkse praktijk te leggen en dat bevordert het leren.

Tijdens de begeleiding van het spel, letten we er op dat verbetermogelijkheden en eventuele frustraties over het proces op een respectvolle manier gedeeld worden. Ook dagen we mensen uit met de vraag: Wat heb je nodig om beter jouw werk (in het spel) te kunnen doen? Eigenlijk precies zoals je dat in de praktijk van leiders in de organisatie verwacht.

Femke van Voorthuizen
Teamleider Lean Team

Radboud Ziekenhuis

Het resultaat van de workshop is de stapsgewijze analyse van het proces en het inzichtelijk maken waar de verbeterpunten zitten.

Maaike Kusters

Het begrip lean wordt direct duidelijk gemaakt en het spel sluit hier perfect op aan. Is prikkelend.

Marvin Berrevoets

Stichting Pergamijn

Nu bezuinigingen in de zorg steeds pijnlijker voelbaar worden is de noodzaak groot om de werkprocessen nog effectiever en efficiënter in te richten. Lean kan hierbij behulpzaam zijn. Maar wat is Lean en hoe doe je dat? Q4ALL biedt met het Lean zorgspel een goede kennismaking hiermee. Hun aanpak is praktisch, helder en to the point. Na een korte introductie volgt een zeer praktische oefening: hoe verloopt het proces en waar zijn mogelijkheden om verspilling te reduceren?  Deze kennismaking met Lean blijft dicht bij wat van belang is voor de klant én de medewerkers en biedt voldoende informatie om wellicht een volgende stap te zetten.

Mieke Sliepen
Stafmedewerker kwaliteit en innovatie

Koninklijke Visio

Ik heb bij Q4all een workshop ‘LEAN in de zorg’ gevolgd. De ervaren adviseurs van Q4all zijn in staat om in heel korte tijd de principes van LEAN uit te leggen en je daarna met behulp van het zorgspel ‘Wie is de patiënt’ al spelend te laten ervaren wat procesmanagement is en op welke wijze je LEAN kunt gebruiken om tot procesverbetering te komen.

Het spel was enorm leuk om te spelen, dynamisch en vooral ook leerzaam. Daarnaast was de workshop een mooie gelegenheid om ervaringen van anderen te horen en kennis met elkaar te delen.

Corine de Smit
Adviseur kwaliteit

Parlan Jeugdhulp

Op zoek naar een leuk programma voor een teamdag, kwam ik snuffelend op internet Q4all tegen.  De dag zelf was een groot succes. Kenmerkend aan Q4all vonden wij het grote enthousiasme, de flexibiliteit en de aanstekende energie die de trainers uitstralen. 

Joan Bodegraven-Steeman
Parlan

 

IConAct

"De presentatie met Lean zorgspel dat Q4All heeft gegeven over Lean tijdens het Auditnetwerk heb ik erg interessant gevonden. Het is een manier van werken die mij erg ligt, concreet en zeer resultaatgericht."

Jantina van Rossum

Kraamzorg de Eilanden

 

Op een speelse maar realistische manier met LEAN kennis maken was heel leerzaam maar vooral leuk. Juist door de speelse manier zag ik goed wat er mogelijk is, het even buiten de gebaande paden lopen, levert ook meer rendement op denk ik. Een heel concrete manier van zien hoe een proces verloopt. Daarnaast heb ik ook mijn professionele netwerk kunnen bijwerken en verbreden, wat ik ook zeker als een toegevoegde waarde beschouw.

Babette Noltus
Kwaliteitsfunctionaris / preventiemedewerker

Invert Innovatie Management

Q4ALL is een dynamische groep adviseurs die hun expertise hebben gebundeld. Ze hebben kennis van veel soorten organisaties waardoor ze breed hun advies kunnen inzetten. Tijdens het zorgspel  heb ik kennis gemaakt met het principe van Lean-management en hoe dat inzetbaar is binnen een zorgorganisatie. Het gaf op een leuke manier een goed beeld van de processen binnen een ziekenhuis en waar er bespaard kan worden. Een aanrader!

Petra van der Zwan

Share This